SHKRUAR NGA SYLË BAJRAMI Ka ra dielli mbi Tivar, deti bregun e lazdron, Ç’është ky gjak që vjen me valë, shpirt e zemër mi trazon! Ç’jan k’ta njerëz që po i qet vala, apo mendja sot më ka lanë!? Ç’jan kta tirqi me gajtana, a din kush xhevap’ me më.

SHKRUAR NGA MEHMEDALI JASHARI O Shqyptar, ti që luftove për Shqypni, I pabesi, pjella e dreqit të quan renegat! Vet me dy këmbë deri n’fyt n’tradhti, Vrau Shqyptarët, e Shqypninë e ngratë! Ti, që mbushe malet me luf’tar, Djemt’ më të mirë të gjakut Shqyptar, M’brojte nderin, kufijt’ e Shqypnisë,.

Më 23 korrik kujtojmë përvjetorin e lindjes së Papës me origjinë shqiptare, Klementit XI. Gjon Françesk Albani, siç u thirr në Pagëzim, lindi më 23 korrik 1649 në Urbino të Italisë. Si kreu shkollimin e plotë në Romë, falë aftësive të tij, ngjiti shumë shpejt shkallët e karrierës kishtare: së.

SHKRUAN: FLORIM ZEQA – Reportazh nga Darka e Lamës në Büron të Lucernit (Zvicër) Shoqata Kulturore Humanitare“ Sali Çekaj“ me 16.12.2017 në Büron të Lucernit (Zvicër), në mënyrë madhështore organizoj manifestimin tradicional (i shtati më radhë) të Darkës së Lamës. Kësaj radhe, edhe salla e madhe në Büron ishte tepër e.

PËRGATITUR NGA ABAS FEJZULLAHI Fishta Gjeniu  “Shqipnia pat nji fat t’ madh e t’jashtzakonshem, shka nuk e paten popujt e tjer, veçse mbas qindra vjetsh të nji jete letrare, pat të madhin, të naltuemin përmbi t’gjith, atë, qi u pshtet në popull t’vetin e n’ gjuhen e tij e qi.

TREGIM I SHKRUAR NGA MEHMET KRAJA, TIRANË 1995 Ishte ditë nëntori dhe në Tiranë prapë do të binte shi. Një shi i panevojshëm, jofunksional. Mbi qytet ishte nderë qielli nxirë dhe i palëvizshëm, me sfond të padepërtueshëm resh. Pamja, me krejt atë përhimësi dhe nxirosje, ngjante me një pikturë diletanti,.

Historia e flamurit shqiptar tretet në mjegullën e kohës. Në veprën e tij “Jetët paralele” Plutarku thotë se Pirroja, mbreti i Epirit, pas betejës së Herakles, kur dëgjoi luftëtarët e tij që po këndonin një këngë që e quanin shqiponjë, ai u thotë atyre: “Në qofsha unë shqiponjë, ju jeni.

SHKRUAN: GANI MEHMETAJ – Nga ekspedita arkeologjike në Plavë, Guci e Vuthaj (1) Plava e Gucia me kanë provokuar nga fëmijëria. Në imagjinatë më dilnin burrat e kreshpëruar të Kelmendit se si luftonin e binin, se si suleshin e tërhiqeshin si në filmat e luftës, të cilët kurrë nuk i xhiruam.

SHKRUAR NGA MEHMET ELEZI Tiranë, më 06 mars 2004 1. Duke u ndalur vetëm te një çështje që lidhet me Kongresin e Drejtshkrimit (1972), del një pyetje: a kish arsye gjuhësore, pra jopolitike, me u flijue mënyra paskajore e foljes në themelet e standardizimit të gjuhës shqipe? Deri më sot.

Filozofia lirike e Nietzsche (Niçe) nuk i drejtohet arsyes. Edhe influenca e tij nuk diktohet aspak te filozofët e mirëfilltë, por më tepër te shkrimtarët dhe artistët. Nëse suprimohet Dekartit (Descartes), suprimohet idealizmi modern, nëse suprimohet Marksi (Marx), suprimohen « dhjetë ditë të dridhjes së botës ». Por, nëse suprimojmë.

NGA EVROPA E LIRË 26.06.2017 Toleranca ndërfetare në Kosovë ka qenë dhe mbetet pjesë përbërëse e etnokulturës dhe sjelljes së përditshme të njerëzve që jetojnë në këtë vend, vlerësojnë njohësit e fenomeneve sociale religjioze dhe ekspertët e religjionit. Sipas tyre, pavarësisht që shumica e shqiptarëve që jetojnë në Kosovë dhe.

SHKRUAR NGA SEFEDIN KRASNIQI: ANËTAR I SEKRETARIATIT KOORDINATOR TË BALLIT KOMBËTAR DEMOKRAT NË MËRGIM 1. Më lini t’qaj, o t’qaj me lot Se ç’mu shfaqen do dreqër sot T’manifestit ; fëmijë e etër Prapë na erdhi kllapë e vjetër! 2. M’lini t’qesh, o të qesh me lot Se ç’mu shfaqen.