SHKRUAN: AV. XHAFER SADIKU Pas zgjedhjeve të prillit 1921, prefektët paraqitën programe për zhvillimin e prefekturave. Programe interesante ishin ato të prefektit të Korçës, Terenc Toci e atij të Gjirokastrës, Kol Tromara. Programi i Toçit mbështetej në tre fjalë: Bashkim, Punë, Drejtësi. – Lypset Bashkim, thoshte Toci, se partitë u.

Shkruan: Kastriot Dervishi Si përndiqeshin kosovarët e etiketuar si reaksionar Divizioni i 5-të merrej me arrestimet e elementit nacionalist shqiptar, duke kryer kësisoj ekspedita policore nënshtrimi. Nuk kishte këmbë nazisti në Kosovë e treva. Luftohej vetëm kundër shqiptarëve. Shiheni telegramin e mëposhtëm. Shefi i komunistëve të Tiranës kërkon të dijë.

Msc. Kristinë Dedaj Historia jonë kombëtare është sa e dhembshme por edhe tragjike. Vend të veçantë e të rëndësishëm në historinë tonë zë edhe femra shqiptare që nga periudhat e lashta e gjerë në ditët e sotme .Femra shqiptare gjatë shekujve ishte simbol i durimit, dashurisë,trimërisë ,mirësisë dhe i qendresës..

Gazetare, botuese dhe deputete e partisë komuniste greke KKE, Lana Kaneli është me origjinë arvanitase. Ky lajmi që qarkullon ditëve të fundit nëpër mediat elektronike greke. Gazetarja Lana Kaneli, e filloj karrierën e saj politike më 1999, kur NATO bombardojë ish-Jugosllavinë e mbetur. Në atë periudhë ajo u rreshtua në.

Shkruar nga Ramiz LUSHAJ   Luftëtar në Luftën e Nokshiqit (1879-1880), luftë që i paraprini Pavarësisë së Shqipërisë. Pjesmarrës në “Dërgatën e Pavarësisë” nga Kosova për në Vlorë më 1912. Veprimtar i çetave për lirinë e pavarësinë e Plavë-Gucisë (1912-1941). Komandant kufini i nënprefekturës së Plavës (1941-1944). Vritet në luftë.

SHKRUAN: KASTRIOT DERVISHI Në vijim të letrës së tij, Muharrem Xhakoni shkruan për disa vdekje të ndodhura në Burgun e Burrelit. Më poshtë pjesa përkatëse e letrës së shkruar në vitin 1963. Në kllapa janë shënimet e mia plotësuese për çdo person që përmendet.  Në foto bashkëlidhur është Xhakoni para.

SHKRUAN: AV. XHAFER SADIKU Në fillim të verës 1943, midis Golemit dhe Kolonjës, në vendin e quajtur Rehovë u zhvillua një takim midis Fronti Nacionalçlirimtar (Partia Komuniste Shqiptare) dhe Balli Kombëtar, ku morën pjesë qindra banorë nga fshatrat e Kurveleshit. Fronti Nacionalçlirimtar përfaqësohej nga Bedri Spahiu, Islam Radovicka, Tahir Kadareja,.

SHKRUAN: REXHEP SHAHU Lexoj shkrime e komente të neveritshme për Adem Jasharin nga njerëz që hiqen si miq e shokë të tij të idealit por që nuk iu gjenden pranë kurrë, e lëpijnë për me marrë yndyrë prej trimërisë së tij, e tallin, e fryjnë, e bëjnë hero prej letre..

Shkruar nga Gani Mehmeti – 12.01.2013 KADRI MANI paska vdekur! Paska vdekur në spital më 9. X. 2012 dhe qenka varrosur më 10. 10. 2012! Unë tani kuptova dhe aq shumë ndjeva dhimbje për të, se lapsi nuk e rrok! Po, ja, këto i ka kurbeti: vdesin të afërmit, shokët, miqtë, të dashurit,.

RAPORTON SEKRETARIATI KOORDINATOR I BALLIT KOMBËTAR DEMOKRAT NË MËRGIM Më datën 4 mars 2018 në Zvicër është mbajtur një Akademi Përkujtimore për Masakrën e Tivarit, njërën nga krimet më monstruoze gjatë Luftës së Dytë Botërore. Pjesmarrësit e kësaj Akademie patën rastin të dëgjojnë rrëfime autentike, të padëgjuara deri më tash..

Shkruan Petrit Belliu, historian, albanolog; 02 mars, 2018. Dokumente të tilla, mbi të vërtetën historike të panjohur prej shqiptarëve dhe botës, sipas së cilës ndërsa gjatë gjashtë viteve të okupacionit fashist dhe luftës Antifashiste u vranë gjithësej 3442 vetë, kurse gjatë diktaturës hoxhiste 6535 vetë, dmth 2 herë më tepër, apo.

SHKRUAN: AV. XHAFER SADIKU Lufta për mbrojtjen e Shkodrës ka luajtur rol vendimtar në vendimin e Konferencës së Ambasadorëve në Londër për caktimin e kufirit midis Shqipërisë dhe Malit të Zi. Në seancën e 25 janarit 1913 vazhdoi debati për caktimin e këtij kufiri midis ambasadorëve të Austro-Hungarisë dhe Rusisë..

Enver Hoxha amerikanët nuk i donte, por anglezët i urrente. Ky ishte konkluzioni në të cilin kishte arritur Peter Lucas, pasi kishte studiuar me imtësi dokumentet sekrete të shërbimit informativ amerikan në Shqipëri gjatë Luftës së Dytë Botërore. Shkruar nga Xhevdet Shehu Ndërsa merresha me sjelljen në shqip të librit.

Shkruar nga Roland  QAFOKU Kjo është një foto e dhjetorit të vitit 1944 në kampin “Santa Fara” në Bari të Italisë. Publikohet për herë të parë dhe në të janë Mithat Frashëri, Ali Këlcyra, bashkëshortja e tij Advije Vrioni dhe e bija e tyre Hëna Këlcyra vetëm 8 vjeçe. Si.