Nderohet lideri i nacionalizmit shqiptar – Mit’hat Frashëri

Në Tiranë, u nderua sot me një botim të ri dijetari i njohur shqiptar Mithat Frashëri. Ai ishte kryetar i Kongresit të Alfabetit të Shqipes në Manastir, si dhe një diplomat dhe autor i shquar shqiptar në fillim të shekullit të kaluar.

Instituti i Studimeve Historike “Lumo Skëndo” përuroi sot vëllimin e ri të shkrimeve të gjuhëtarit, diplomatit dhe politikanit të njohur shqiptar Mithat Frashëri.

Vëllimi i tretë me shkrimet e tij, doli në prag të festimeve të Kongresit të Manastirit, që ai kryesoi, ku u vendos alfabeti i gjuhës shqipe.

Në tubim foli edhe përfaqësuesi diplomatik i Kosovës, Sylë Ukshini, i cili vlerësoi ndihmesën e rrallë të Mithat Frashërit si gjuhëtar, botues, dipomat e politikan për çështjen kombëtare të shqiptarëve.

Studiues të tjerë vlerësuan vëllimin e ri, për botimin e prozave të Mithat Frashërit nga mosha 18 vjecare deri në pjekurinë e një autorit 40 vjecar.

Studiuesi Agron Tufa vlerësoi stilin e veçantë të Mithat Frashërit në shkrimin e kujtimeve, duke e krahasuar me autorë të tjerë të shquar shqiptarë si Faik Konica.

Një kapitull me rëndësi të madhe në punën e Mithat Frashërit ishte edhe përkthimi i librave nga autorë të huaj, që flitnin për Shqipërinë, sepse ai i kushtoi mjaft rëndësi informimit të qytetarëve shqiptarë mbi vlerësimet pozitive a negative, që jepnin për ta udhëtarë e studiues të huaj.

Mithat Frashëri është një prej figurave më të njohura të kulturës, politikës dhe historisë shqiptare të shekullit të kaluar.

Krahas angazhimeve të shumta kulturore, gjatë Luftës së Dytë Botërore ai ishte edhe kryetar i partisë “Balli Kombëtar”.

Instituti i Studimeve Historike, që tani mban emrin e tij, po përgatit 12 vëllime të krijimtarisë së tij letrare, historike, epistolare dhe diplomatike.

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Scroll to Top