Cila ishte platforma e sistemit komunist për tjetërsimin e komunitetit shqiptar jashtë shtetit amë në ShBA e gjetkë…

Shkruar nga Klajd Kapinova 

Sikurse kishim premtuar edhe në një dokument të kaluar, po vijojmë t’i japim bashkëatdhetarëve tanë në ShBA dhe kudo që gjenden, përmes internetit faqe nga dokumentet origjinale të KQPPSh-së. Ata, përmes përfaqësuesve të zellshëm antishqiptarë bënë shkatërrimin e jetës dhe veprës së shqiptarëve nëpër botë. Një rol negativ kanë luajtur dhe luajnë ende sot të ashtëquajturat Ambasada të Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë në vendet ku ishin dhe janë akredituar, mbasi janë e njëjta numeklaturë sikurse para vitit 1990. Vereni faktin, se pas çdo sherbimi kater ose pesë vjeçar asnjë nuk kthehet në vendlindje, por drejtojnë bisneset e tyre private, që i kanë filluar në kohën që shërbenin si “ambasador” të bisnesit të tyre dhe assesi të shqiptarëve…. Sikurse pranojnë edhe mediat e pavarura në Shqipëri 65 përfaqësues, pra ambasadorë të Ambasadave të Shqipërisë të shpërndarë nëpër vende të ndryshme të botës, pas misionit të tyre nuk u kthyen në Tiranë…

Dokumenti që po ofroj, nuk i ngjason “dossier”- ve të gazetave në Shqipëri, që kur “trajtojnë” dokumentet i sakatojnë duke i deformuar përmbajtjen e tyre me paramendim, për të zbutur urretjen, që shqiptarët kanë për sistemin, që shkatërroi rëndë Shqipërinë dhe emigrantët politikë e ekonomikë dje dhe sot…
Ata duke shfrytëzuar naivitetin e emigrantëve, u munduan dhe ia arritën qëllimit për të përçarë shqiptarët në ShBA (me numër më të madh në Boston, Michigan, New York), duke mbjellë farën e përçarjes, e cila sot ka lëshuar rrënjë thellë. Tregojnë më të vjetrit, se në Amerikë ka ekzistuar Klubi “Isuf Gervalla”, që kishte në zyret e saj flamurin me yllin komunist dhe në çdo aktivitet “patriotik” në rrugët dhe qytetet e ShBA-së ka prirë ylli i Tiranës së kuqe…

Në shumë shtete të Amerikës, ekzistojnë shumë Shoqata, Fondacione me emër e pa emër të krahut të majtë (me shumicë për fat të keq) dhe të djathtë konseguentë, por të lodhur nga vitet e burgjeve në Shqipëri (të arratisur qysh në kohën e diktaturës), të cilët shajnë e mallkojnë njeri-tjetrin. Po tregoj vetëm një shembull, ku shqiptarët nuk gjejnë gjuhën e bashkëpunimit, për të kremtuar Ditën e Flamurit dhe të Shpalljes së Pavarësisë. Eshtë bërë traditë kremtimi i përvitshëm i Festës së Pavarësisë me 28 nëntor 1912, ku shumë grupacione dhe parti politike (krejt pa kuptim ekzistenca e tyre në ShBA), secila për llogari të vetvetës ngrejnë flamurin shqiptar në ceremoninë festive në restorant, ku shpesh të huajt që ftohen bëjnë pyetjen: Sa herë është ngritur flamuri i Pavarësisë shqiptare, mbasi vitin e kaluar isha në një shoqatë tjetër si i ftuar!? Një senator amerikan, i tha një miku tim disa ditë më parë: Përse nuk merreni vesh ju shqiptarët me njeri tjetrin dhe nuk keni asnjë organizatë apo lob serioz që të përkujdeset për emigrantët e rinj që kanë shumë nevojë për ju? Nese ju nuk i ndihmoni emigrantët që vijnë nga vendlindje në ditët e vështira që janë, atëherë ata asnjëherë nuk do t’u jenë ju mirënjohës dhe do ta kenë për turp të thonë se janë vëllezërit tuaj shqiptarë. Dhe përgjigjja e mikut tim ishte një ngritje supesh dhe skuqje nga një njohje e mirë që ai kishte për shqiptarët….

Dhe pa shumë komente dhe fakte të jetës së përditshme të emigrantëve në ShBA, po japim të plotë, një dokument të qeverisë komuniste shqiptare, hartuar me kujdes para 48 vjetëve me makinë shkrimi (daktilografuar) në tre faqe. Ai përmmban nënshkrimin Tiranë 1965. Dokumenti është nënshkruar nga ish – Ministri i Punëve të Jashme asokohe Behar Shtylla dhe ish – Ministrit të Punëve të Brendshme Kadri Hazbiu. Dukumenti titullohet: “Platformë mbi punën në drejtim të kollonive shqiptare”, ku Federata më e vjetër Panshqiptare “VATRA” (themeluar 1912 në Boston, ShBA nga dijetarët dhe përsonalitetët më të shquar të komunitetit tonë në Amerikë dhe për të gjithë trojet etnike shqiptare Imzot Fan Stilian Noli dhe shkrimtari, diplomati dhe poligloti (ka zotëruar 16 gjuhë të huaja) fytyra e ndritur Faik Konica) dhe “Lidhja Shqiptare e Prizrenit” (“Lidhja Shqiptare e Prizrenit” (Prizren 1878), “Lidhja e Dytë e Prizrenit” (Prizren 1942) me kryetar ing. Xhafer Deva, dhe “Lidhja e Tretë e Prizrenit” (New York 1962) themeluar nga një grup të rinjsh shqiptarë nga Kosova me inisiativën e nipit të Sadik Ramë Gjurgjevikut, z. Ismet Berisha, ku kryetar i së cilës u zgjodh përsëri përsonaliteti i madh ing. Xhafer Deva, Lidhje e cila vijon edhe sot e kësaj dite me qendër në New York), etitekohen si reaksionare pengesë kryesore me qendrimin e tyre antikomunist. Dokumenti është një dëshmi e fortë e veprimtarisë antikomuniste të “Vatrës” dhe “Lidhjes së Prizrenit” në ShBA. Ja teksti orgjinal, së cilës i mungojnë gërma ë.

PLATFORME
MBI PUNEN NE DREJTIM TE KOLLONIVE SHQIPTARE

Ne shtete te ndryshme gjenden nje numer i math bashke-atdhetare tane te larguar ne kohe te ndryshme nga Shqiperia dhe nga viset shqiptare ne Jugosllavi. Te paret kane qene larguar per nevoja ekonomike, ndersa te dytet te shternguar nga ndjekjet dhe persekutimet prej shovenisteve serbo-malazez dhe titisteve.

Qendrimi i tyre ne pergjithesi eshte mire. Ata ruajne ndjenjat patriotike, kane dashuri per R.P. te Shqiperise. Por ka mjaft qe kane humbur ndjenjat kombetare dhe te tjere qe kane rene nen influencen e armiqeve te Republikes Popullore te Shqiperise.

Organizimi ne to eshte i ndryshem. Emigracioni ekonomik nga Shqiperia, ka tradita, dhe ne periudha te caktuara ka kontribuar per çeshjen kombetare; ne emigracionin kosovar armiqte perpiqen te krijojne organizata reaksionare per t’a terhequr ate kundra R.P. te Shqiperise, si p.sh. “Lidhja e Prizrenit”.

Aktualisht organizatat pro R.P. te Shqiperise jane “Shqiperia e Lire” ne ShBA, “Skenderbeu” ne Argjentine dhe disa shoqata e klube ne Turqi, Australi e Republiken Arabe te Bashkuar. Ndersa kundra R.P. te Shqiperise jane “Vatra” dhe “Lidhja e Prizrenit” ne ShBA.

Nisur nga interesi qe paraqet per shtetin tone kjo mase e madhe bashke-adhetaresh nga njera ane, dhe nga interesimi sistematik qe tregojne zbulimet armike ne drejtim te saj per t’a mashtruar e çfrytezuar kundra R.P. te Shqiperise, nga ana tjeter, eshte e domosdoshme qe te merren masa te gjithaneshme dhe te forcohet puna e jone ne drejtim te kollonive, duke realizuar keto detyra:

1) Te ruhet e te forcohet sa me shume patriotizmi dhe dashuria e mases se kollonive kudo qe jane per Atdheun dhe R.P. te Shqiperise. Te arrihet qe kollonite shqiptare kudo qe jane, te organizuar ose te shkeputur, te mbeshtetin ne çdo situate R.P. te Shqiperise dhe ta ndihmojne ate me te gjitha mundesite.

2) Te merren masa te gjitheaneshme per mbrojtjen e pastertise se kollonive nga synimet dhe veprimet e zbulimeve armike dhe te organizatave qe jane kundra R.P.te Shqiperise.

3) Te forcohen organizatat patriotike ekzistuese dhe te krijohen te tilla atje ku nuk ka, me qendrim direkt ose indirekt ne favor te R.P. te Shqiperise.

4) Te organizohet propaganda dhe kunder propaganda nga brenda dhe jashte vendit tone per kollonite dhe kundra emigracionit trathtar.

5) Te grumbullohen dhe perpunohen informatat mbi gjendjen e kollonive ne çdo vend.

6) Te krijohen dhe mbahen evidencat mbi kollonite, antaret dhe aktivistet influente si dhe per organizatat e veçanta brenda kollonive.
Per realizimin e detyrave te siperme, duke marre parasysh mundesite e kufizuara te punes tone ne vendet ku ndodhen kollonite, del e nevojshme qe ato te kryehen me forma pune te HAPETA dhe te FSHEHTA:

a) Forma te HAPETA te jene:

1) Lidhjet e ndryshme me organizatat, organet e shtypit dhe me individe patriote qe mbajne qendrim hapur ne favor te R.P. te Shqiperise.

2) Dhenja e ndihmave organizatave, moralo-politike dhe financiare per organizatat dhe organet e shtypit ekzistuese, ose qe do te krijohen ne favor te Republikes Popullore te Shqiperise.

3) Puna per organizimin dhe edukimin e masave te kollonive me ane te shtypit dhe radios tone dhe me ane te korispondences se organizuar te familjareve qe ato masa kane ketu.

4) Organizimi i ardhjes per vizite ne Shqiperi te personave te pershtatshem dhe kollonive me qellim qe keta, e nepermjet ketyre masat e kollonise, te lidhen me ngushte me realitetin e Atdheut.

5) Mbajtja e lidhjeve te ngushta me grupet fokloristike ekzistuese ne keto kolloni dhe krijimi i grupimeve te reja te tilla. Furnizimi i tyre me kostume kombetare e materiale qe i sherbejne aktivitetit te tyre.

6) Organizimi e drejtimi i shkollave apo kursevet per mesimin e gjuhes shqipe nga njerezit e kollonive. Furnizimi i tyre me materialet e nevojshme.

7) Kirjimi i qendrave dhe i klubeve per grumbullimin e informacioneve kunder R.P. te Shqiperise.

8) Lufta e gjithaneshme per te arritur qe, organizatat aktuale kundershtare ne kollonite te kthehen pro R.P. te Shqiperise, dhe ne pamundesi per prishjen e tyre.

Veç ketyre te gjenden forma te reja qe i sherbejne realizimit te detyrave te mesiperme.

b) Format e FSHEHTA te jene:

1) Organizimi i nje rrjeti te shendoshe agjentural dhe miqsh sekrete me patriote te mirre te kollonive dhe ne krye te organizatave, me qellim:
a) Per te influencuar e ndihmuar indirekt forcimin e organizatave dhe te grupeve ekzistuese.
b) Per te krijuar organizata dhe grupe te reja dhe organe shtypi ne kollonite qe nuk lejohen te dalin hapur.
c) Per te zbuluar veprimtarine armiqesore qe kruejne armiqte ne kollonite tona kundra tyre, dhe kundra R.P. te Shqiperise.
ç) Per organizmin e nje lufte sistematike e minuese kundra organizatave kundershtare ne kollonite dhe kundra elementit armik qe penetron ne to.

Per kryerjen e detyrave te siperme dhe per te kooordinuar me mire veprimtarine e HAPET dhe te FSHEHTE ne organinin perkates prane M.P. te Jashtme t’inkuadrohen kuadro te M.P.J dhe te M.P. te Brendshme te afte per te kryer sa punen e HAPET aq edhe punen e FSHEHTE. Ne krye te tyre te vendoset nje agjenturist i pergatitur dhe nga ana dipllomatike.

Mvartesia e ketij organi eshte e dyanshme: nga M.P. te Jashtme per veprimet e HAPETA. Nga M.P. te Brendshme (Drejtoria e Zbulimit Politik) per veprime te FSHEHTA. Ministri i Puneve te Jashtme kur e sheh te nevojshme mund te njihet edhe me veprime te FSHEHTA.

Pergjegjesi i organit, duhet te kete gjithenje parasysh qe mvartesia e dy aneshme te zbatohet ne menyre te atille qe ajo ti sherbeje koordinimit efikas te dy formave te punes.

MINISTRI PUNVE TE JASHTME
(BEHAR SHTYLLA)

MINISTRI I PUNVE TE BRENDSHME
(KADRI HAZBIU)

Tirane 1965

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Scroll to Top