1 koment te “SHQIPËRIA ETNIKE NUK ËSHTË SHQIPËRI E MADHE

 1. Kam shkruar disa herë për këtë temë, me shembuj konkret nga historia shtetërore dhe politike se cilat shtete – ngëthejnë në vete atributin e MADHËSISË shtetërore territoriale. Asnjë gazetë nuk e pati parë të udhës të botonte eseun, ose sprovën. Cështje e mungesës së kulturës kombëtare dhe e sensit politik. Sic thekson edhe intelektuali i nderuar E. Stavileci – është një problem TEJET SERIOZ.
  Gazetarë, publicistë, anashlistë, autorë tekstesh kice patriotike dhe, hic më pak, politikanë surroshqiptarë, shembull më i freskët Rama – e kanë gojën plot me Shqipëri ” të MADHE”
  Me, ose pa dashje, me të përdorur këtë nocion atributiv “e MADHE” konsumatorët shqiptarë të këtij termi bëhen pjesë e ingranazhit antishqiptar.
  Sa kam pasur mundësi, deri më sot vetëm dy persona publikë serbë e kanë përdorur nocionin atributiv “Shqipëri e Madhe”, njeri me një ton shpërfillës dhe tjetri, sekretari i Titos /nuk e di nëse është ndër ne – qoftë i nderuar/ e shpjegonte me arsye logjike dhe realiste kuptimin IMANENT të këtij nocioni ashtu sic buron nga platforma politike e DEKALOGUT SHQIPTAR – Shqipëri, me integritet territorial dhe kombëtar, në suaza të kufijve ku elementi etnik shqipar është shumicë absolute.
  Shtet i madh ose të mëdha janë ato shtete të cilat ushtrojnë sovranitet edhe mbi një tërësi shumice etnike, brenda një territori tërësor, “të rrumbullakësuar”. Shembujtë janë ja të paktë, por të theksojmë Rusinë TRANSMADHORE, si shembull ekstrem dhe “Maqedoninë e Veriut” si shembull tipik, ku pakica amalgame sllave, ka sovranitet mbi popullin shqiptarë shumicë, me status minoritar.
  Shruajta sa për të reflektuar ca mbi sensualitetin dhe dëmin që pësojmë nga të projektuarit e këtij nocioni fiktiv ndaj nesh, shqiptarëve me sens të dobët politik e kulturë kombëtare të gjymtuar. ILIRINË tonë, pa na detyruar kush, e quajmë Ballkan, ndërsa DARDANINË e përpijmë si edhe KOSOVO zyrtarisht me jashtë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.