SEKRETET QË NUK I DINIM PËR SKËNDERBEUN – JA ÇFARË THOSHTE SENATI I VENEDIKUT

Shkruar nga Gjon Keka

Sipas një italiani të quajtur Petruzi, në një letër dërguar Senatit të Venedikut, jepen disa karakteristike të panjohura më parë për heroin kombëtar të shqiptarëve, Gjergj Kastrioti Skënderbeu.

Sipas Petruzit, bashkëkohës i Skënderbeut e që e kishte parë atë disa herë në beteja, “Kastrioti është i madh më tepër se madhësia e zakonshme e njeriut, i fuqishëm, muskuloz – me dhunti dhe fisnikëri që nga lindja e tij!”

“Natën, shpata e tij gjithmonë duhet të qëndrojë tek shtrati. Në paqe ai shkon shpesh i veshur, në bazë të veshjes kombëtare (artit të veshjes se vendit).”

“Ai është jashtëzakonisht i masës në të ngrënë dhe në të pirë, ndërsa, për nga morali ai mund të shërbejë si shembull (model) i pastër, i devotshëm, i butë, orator dhe bujarë.”

“Skënderbeu zotëron një kujtesë të paimagjinueshme, në mënyrë që ai si Pirro, paraardhësi i tij i madh, i njeh emrat e pothuajse të të gjithë luftëtarëve të tij …”.

Përveç gjuhës amtare, Petruzi kishte thënë se Skënderbeu flet plotësisht turqishten, tatarishten, gjuhët sllave, latinishten, persishten dhe velshisten, e se, po ashtu e njeh mirë historinë e lashtë greke dhe romake.

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Scroll to Top