Pse e humbëm nazionalizmin neve shqiptarët?

27, Gus, 2016 | OPINIONE

Shkruan: Zef Dodaj

Kur ishim ndër okupime, vetëm me nacionalizem e ruajtëm identitetin tonë. Sot, as që mundëm ta përmendim më këtë fjalë, se nevet menjëhere na quajn nacistë, ballistë e tjera fjalë.

Serbët që e kishin dhe e kanë këtë fjalë si BAZAMENT, e zmadhuan shtetin e tyre në vendet tona dhe prap po e zgjërojnë! E ne, lere se nuk e praktikojmë më atë fjalë, por randësin më të madhe ja dedikojmë përçarjes në mes veti dhe jua plotësojm dëshirat armiqve tonë okupues.

Ata që e kan një vëlla serb në trojet tona, të gjithë i shkojnë mbrapa ashtu si bleta deri ta nxjerrin nga kriza vllaun e tyre. Kurse ne, lere se nuk lodhemi për atë gjë, por edhe ju ndihmojmë me e shpetue serbi serbin! Kjo është për të ardhë keq, pse nuk mësuam pak nga sundimi njëqind vjeqar i serbit mbi shqiptarët.

Nuk më dhimben serbët pse ndahen prej nesh, përkundrazi gëzohem që ndahen. Nuk më dhimbet as toka që jetojnë në tokën tonë, sepse e pa mundshme një popull që na sundoj më shumë se një shekull në vendin tonë, pa i lënë edhe fëmijt e tyre pas, gjë që, shkon paralel me popullsinë e tyre, njëqind vjet – njëqindmi pasardhës të tyre. Nuk është numër shumë i madh. Por, serbi për serbin po kujdesët që ta shtetësoi, që ta afroj, që ta siguroj dhe të ja bëjnë të drejtat si shtetas të shtetit serb.

E neve shqiqptarët asgjë nuk bëjmë dhe nuk kemi bërë në këtë drejtim.

Sa më vjen inatë që nuk e kemi edhe ne shqiptarët të zhvilluar këtë ndjenjë nacionalizmi në kokën dhe në zemrën tonë, sepse e vërteta është se, me nacionalizëm na i muarën dhe po na i marrin para syve tonë tokat dhe të drejtat për popullin e vllazërin e tyre.

Pse dhe kush ua vrau shqiptarëve nacionalizmin dhe ua mbolli urrejtjen në mes veti!?