NJË RAPORT I CIA NGA VITI 1953

 PËRGATITI: ARTAN MIRDITA

“Minoriteti shqiptar në Jugosllavi”

CIA kishte një interes të madh për rrëzimin e regjimit Hoxha në Shqipëri. Për këtë arsye, ka pasur ndërmarrje të panumërta për të analizuar territorin përreth Shqipërisë. Raporti përshkruan gjendjen e shqiptarëve në territorin e Kosovës. Kjo zonë Ju dha Serbisë pas Kongresit të Berlinit dhe Konferencës së Londrës në 1913 dhe që prej asaj kohe u kap midis kthetrave të Titos dhe Hoxhës. Jugosllavia bëri gjithçka për të eleminuar shqiptarët që jetojnë në Kosmet (shkurtesë për Kosovë-Metohia). Ndër të tjera, masat e mëposhtme mund të gjenden në raportin:

– Të ndalohet gjuha shqipe
– Ndalimi dhe mbyllja e shkollave shqipe
– Ndalimi dhe mbyllja e shtëpiave fetare katolike dhe myslimane
– Persekutimi, burgosja dhe ekzekutimi i klerit të besimeve të ndryshme
– Shtypja e shqiptarëve katolikë
– Promovimi i propagandës islame
– Themelimi i shkollave turke
– Paraqitja e turqishtes si gjuhë edukative
– Turqishtja si gjuha amtare e muslimanëve
– Vendosja e bindjes se folësit turq janë me origjinë turke
– Vendosja e bindjes se miqësia me familjet katolike është kundër besimit mysliman
– Vendosja e bindjes se shqipja është gjuha e budallenjve dhe injorantëve

Ein CIA Bericht aus dem Jahr 1953:

“Albanian Minority in Yugoslavia”

Die CIA hatte ein großes Interesse daran, das der Sowjetunion nahen Hoxha-Regime in Albanien zu stürtzen. Aus diesem Grund hat man unzählige Unternehmungen in die Wege geleitet, das Territorium um Albanien zu analysieren. Der Bericht beschreibt die Lage der Albaner auf dem Gebiet des Kosovo. Dieses Gebiet wurde nach dem Berliner Kongress und der Londoner Konferenz 1913 Serbien zugeteilt und war von da an zwischen den Klauen Titos und Hoxhas gefangen.

Yugoslavien tat alles daran, die im Kosmet (Abkürzung für Kosovo-Metohia) lebenden Albaner zu beseitigen. Unter anderem finden sich im sehr detailierten Bericht folgende Maßnahmen:

– Verbot der albanischen Sprache
– Verbot und Schließung albanischer Schulen
– Verbot und Schließung katholischer und muslimischer Gotteshäuser
– Verfolgung, Einsperrung und Hinrichtung Kleriker verschiedenster Glaubensrichtungen
– Unterdrückung katholischer Albaner
– Förderung islamischer Propaganda
– Etablierung türkischer Schulen
– Einführung des Türkischen als Bildungssprache
– Türkisch als Muttersprache der Muslime
– Etablierung der Überzeugung, Türkischsprechende seien türkischer Abstammung
– Etablierung der Überzeugung, die Freundschaft zu katholischen Familien sei gegen den Glauben
– Etablierung der Überzeugung, Albanisch sei die Sprache der Dummen und Unwissenden

DOKUMENTI ORIGJINAL I CIA

ALBANIAN MINORITY IN YOUGOSLAVIA

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Scroll to Top