NE GËNJEJMË

Hartuesi i Memorandumit (1986) të Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Serbisë, dokumentit famëkeq kundër shqiptarëve dhe përkrahësi i gjenocidit në Bosnjë e Kosovë, akademiku serb Dobrica Çosiq, ndër ë tjera ka deklaruar edhe me sa vijon:

“Gënjeshtra është interes kombëtar serb! Ne gënjejmë për të mashtruar vetveten, ne gënjejmë për të ngushëlluar të tjerët; Ne gënjejmë nga turpi. Ne gënjejmë për të fshehur mjerimin tonë. Ne gënjejmë për liri. Gënjeshtra është një lloj patriotizmi serb dhe dëshmi e intelegjencës tonë. Ne gënjejmë në mënyrë kreative, me imagjinatë krijuese.”

“Për mua çështja e Kosovës është kryer. Kjo do të thotë se ajo nuk është më krahinë jugore serbe. Gjeneratën tuaj e këshilloj të mos shpenzoni energji në çështjen e Kosovës, sepse historia e ka zgjidhur pa ju pyetur juve fare.”

“Se a është kjo humbje në luftë edhe humbje përfundimtare e Kosovës, tani për tani nuk mund të gjykohet, sepse askush nuk e din se si mund të ‘ndryshoj’ historia ballkanike dhe evropiane në dekadat ose shekujt e ardhshëm. Megjithatë, ne kemi shumë vëllezër ideologjik në Shqipëri dhe me ata duhet të punojmë e t’i mbështesim. Të shpresojmë se ata do të angazhohen në favor të  fqinjësisë së mirë me Serbinë, dhe në momentin që ju kërkohet, t’a kundërshtojnë bashkimin e Kosovës me Shqipërinë. Një arritje e tillë, do të ishte hapi i parë për t’a rikthyer Kosovën në kuadër të Serbisë.”

2 thoughts on “NE GËNJEJMË”

  1. Tani po e kuptoj shume mire Halil Matokoshin dhe Nexhi Spahillarin. Poashtu edhe Fatos Lubojeviqin e disa intelektuaLUCA te sojit te tyre. Ju lumte z. A. Gashi per kete artikull.

    1. E përgëzoj ztr.Arbër Gashin për këtë artikul mjaft domëthënës dhe shumë të fortë duke e ftuar që të vazhdoj me artikuj tjerë nga historia jonë kombëtare,

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Scroll to Top