MASAKRA E BIHORIT NË FAQET E GAZETËS “BASHKIMI I KOMBIT”

SHKRUAN: XHAFER SADIKU

Në shkrimin me titull “Komunizëm apo pansllavizëm”, botuar në 29 dhjetor 1943 në gazetën “Bashkimi i Kombit”, Eqrem Telhaj shkruante edhe për masakrën e Bihorit.

Midis të tjerave ai theksonte:

“…Gjithë shqiptarët e dijnë se dhjetë muaj më parë në Bihor dhe në krahinat e Sanxhakut të Pazarit të Ri u therën si berra 6500 shqiptarë, nuk u kursyen as gratë dhe fëmijët, 200 çupa të gjakut shqiptar u grabitën. Kush i mbrojti këta të mjerë? 54 katunde u rrënuan. Askush s’ndërhyri, asnjë sllav nuk protestoi. Ku ishte Titoja me shokë, Partia Komuniste e Jugosllavisë për Kosovë e Metohi ç’bëri? Ç’bënë shqiptarët çlirimtarë që disa ditë më parë u dhanë urdhëra kategorikë shkollave dhe punëtorisë të bëjnë grevë si shenjë proteste për ekzekutimin e 4 terroristëve maqedonas të dënuar nga gjyqi politik?
Sikur këta 6500 shqiptarë të ishin serbë, malazezë ose bullgarë, c’urdhëra kish me dhanë Dushani, Miladini, Shuli? Ç do të bënte Titoja me shokët shqiptarë? Shqiptarët u dogjën, u therën dhe u harruan për lirinë dhe lumturinë sllave; për qytetërimin dhe realizimin e idesë pansllaviste”.

“Bashkimi i Kombit”, 29.12.1943, f. 1.

ENVER HOXHA ME SERB
ENVER HOXHA ME SERB
Enver Hoxha së bashku me themeluesit e PKSH-së, terroristët Milladin Popoviç dhe Dushan Mugosha.
Enver Hoxha së bashku me themeluesit e PKSH-së, terroristët Milladin Popoviç dhe Dushan Mugosha.

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Scroll to Top