Kriza identitare turke e greke

SHKRUAN: GANI MEHMETAJ

Turqia e Greqia ende kanë probleme identitare. Greqia me gjysmën e popullatës jogreke është përpjekur që këtë shpërpjesëtim ta plotësojë me nacionalizëm shtetëror grek dhe me ortodoksizmin mesjetarë që e shpallen fe zyrtare. Kisha ishte shteti dhe shteti ishte kisha. Je ortodoks, je grek, e kanë trumbetuar elitat politike e shtetërore, kur popullatën nuk kanë arritur ta bindin se janë grek, sidomos popullatën arbëreshe katolike të ritit bizantin. Me terror e masakra e kanë bërë homogjenizimin e kombit e spastrimin etnik. Dhe ky homogjenizim i dhunshëm pati pasoja gjatë historisë. Luftërat civile, përplasjet deri në shfarosje brenda greke, gjenocidi ndaj shqiptarëve të Çamërisë e kanë tronditur Greqinë.

Mbi rrënojat e Perandorisë turke e ka ndërtuar kombin edhe Turqia, duke ndjekur modelin e kombit mbi fenë, megjithëse armenët e krishterë i shfarosi. Ataturku ka bërë shartim të çoroditur të shumë kombeve në Azinë e vogël. Mbi traditën osmane-arabe, të shartuar me alfabetin latin e kulturën e huazuar evropiane është krijuar kombi artificial turk, ku islami i fuqishëm e ka ndjerë vetën të nëpërkëmbur. Tradita e islamit nuk është pajtuar asnjëherë me këtë blasfemi, prandaj sot po ua kthen goditjet laikëve. Luftërat civile e grusht shteti i ushtarakëve mu si në Greqi e kanë goditur në mënyrë ciklike edhe këtë shtet.

Mu si grekët edhe Turqia gjysmën e popullatës i ka joturke. Është një përzierje kombesh si askund tjetër në Evropë e në Azi.
Greqia e Turqia u bënë shtete duke shkrirë shqiptarët etnike në Greqi dhe shqiptarët e shpërngulur në Turqi.

Sipas modelit (mosntres) turke-greke po vepron edhe Maqedonia veriore: në territorin shqiptar e bëri shtetin sllavë, me një komb të sajuar pas vitit 1945.

Shqiptarët në Gadishullin Ilirik ende janë të ndarë në pesë shtete.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *