Iriqin kot e nxjerr nga therrat, kthehet prapë aty!

Shkruar nga Marin Sopi

Në Gadishullin Ilirik gjithmonë ka pasur tendenca për ndikim në rregullimin politik dhe shoqëror. Gjurmë të qytetërimeve të ndryshme, nga Lindja dhe Perëndimi janë evidente. Shtrirja e Perandorive nuk është bërë me libra e bakllava, por me zjarr dhe hekur, duke sjellur popullin tonë buzë zhbërjes në sasi dhe cilësi. Jemi populli i fundit që u njohëm si komb dhe si shtet në një territor fare të papërfillshëm. Goditjen vdekjeprurëse racës sonë ia ka dhënë Perandoria Osmane, e cila mbjelli kulturën orientale, kështu zhvendosi shqiptarët komplet nga Orbita e Oksidentit. Në vend që t’i bashkonte katër vilajetet në një tërësi, ose t’i shpallte më vete, turqit i braktisën robërit e vet duke i lënë në një injorancë dhe prapambeturi të skajshme. U desht që të intervenojnë austriakët për të na njohur si komb dhe si shtet në një territor tashmë të copëtuar. Ndodhi dhe lufta e fundit për çlirimin e kësaj pjese të Dardanisë. Intervenuan fuqitë perëndimore, na ndihmuan, na njohën. Prapë kot! Iriqi në therra se në therra është mësuar!

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Scroll to Top