Gani Kryeziu luftoi për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë, prandaj e helmuan serbët në burgun e Mitrovicës së Sremit me 1949

SHKRUAN: GANI MEHMETAJ

Sipas revistës fetare e kulturore “Drita”, Ferizaj (nëntor-dhjetor 1982), në ndërtimin e Shenjtores së Shën Andout (mesha e parë u celebrua me 13.06.1931), kontribut të madh dha Gani Beg Kryeziu nga Gjakova. Gani Beg Kryeziun pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore e dënuan me vdekje gjyqet jugosllave, ndërsa e dërguan në burgun e Mitrovicës së Sremit.

Mirëpo, Qeveria Britanike ia kërkoi zyrtarëve jugosllavë dhe Titos që ta lironin z. Kryeziu, sepse ishte i pafajshëm, meqë ai ishte në Grupin Proanglezë të Rezistencës kundër fashizmit. Por jugosllavët nuk ia falën jetën për shkak të përpjekjeve të tij për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë. Gani Beg Kryeziu u helmuan serbët në burgun e Mitrovicës së Sremit, ku vdiq më 1949.

GJYQI SPECIAL

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Scroll to Top