2 komente te “FALSIFIKIMI I HISTORISË TEK FILMI “NËNTORI I DYTË”

  1. Mund të kërkojë fjalorin e Fran Bardhit, atë të Gazullit etj. Edhe në GOOGLE mund të kërkojë ai mik i mirë i shqiptarëve dhe shqipes.

    1. Z. Sadiku, përshëndetje ! Jam dakort me shumëçka në trajtesën tuaj. Por jo edhe me atë, se gjoja Turqia ishte dakort me shpalljen e Pavarësisë. Si historian dhe albanolog, më ka interesuar jo pak ky problem, (anipse jam ngërthyer kryesisht në lashtësinë e historisë dhe gjuhës sonë), dhe madje kam bërë edhe hulumtime, që lidhen me ngjarjen e Pavarësisë në vendlindjen time, dmth në rrethin, apo ish kazanë e Lushnjes. Do t’ju kisha sugjeruar, me këtë rast, të shihni një dosier timin lidhur me këtë, sado substancial, me rastin e 100 Vjetorit të Pavarësisë, botuar në Republika, dt 24 .11.2012 (”Kontributi i Lushnjes në Pavarësinë Kombëtare”). Esat Janina fillimisht urdhëroi që Ismail Qemali me shokë të arrestohej në Lushnje (prej nga qe parashikuar të kalonte për në Fier e Vlorë). Dhe kjo i qe ngarkuar juzbash Pertevit (komandant i qindëshses turke, në Lushnje). Ky madje, në bazë të këtij urdhëri, në 23 nëntor (allafrënga), kishte arrestuar dhe mbante në Lushnje, në hotelin e Shaqir beut. Dhe ata u liruan, fshehtazi e me marifet, nga Komiteti Kombëtar i Veprimit. Ndërkohë, edhe në prag të ceremonisë së shpalljes së Pavarësisë në Lushnje, tregonin pleqtë e fisit tim, pjesëmarrës e me protagonizëm në atë ngjarje historike, Pertev Beu për pa sa nuk çoi në gjakderdhje, duke ngulur këmbë që të mos hiqej flamuri turk nga beledija, para sësilës qe grumbulluar populli dhe do zhvillohej ceremonia. Madje, një kushëri i tim gjyshi, Sadik Hasnbejlliu / Xhindolli, një trim i çartur e kokorroç, i qe afruar komandantit turk mu te hunda, duke e kërrcënuar : – ”Petref bej, do ikësh me të mirë zotrote? Apo të ta martoj atë turkeshën unë ! Sot është Dita e jonë ! E jotja qe kur qe dhe perëndoi ! Prandaj ik me të mira !”. Në atë dosier, por dhe në kujtime të dëshnitarëve okularë të ngjarjes, ju mund të gjeni t se Ismail Qemali me shokë jo rastësisht e anuloi klimin nëpër Lushnje, por përshkak të njoftimit nga atdhetarët për urdhërin e arrestimit të tij. Pastaj, është një roblem më vete çështja pse e si u detyrua Esat Janina të anulojë urdhërin e dhënë, kur tashmë Ismail Qemali e kishte kapërcyer rrezikun e arrestimit (shihni me kujdes datat e ngjarjeve..!). Të tjerat qendrojnë.
      Ju përshëndes.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.