DHJETË PYETJE NEXHMIJE HOXHËS

NGA URAN BUTKA

E ndoqa intervistën e gazetares R.Xhunga me Nexhmie Hoxhën mbrëmjen e shkuar. Me këtë rast dëshiroj t’i bëj disa pyetje, që nuk ia bëri gazetarja, për ta nxjerrë sa më të pëlqyeshme dhe të pacënueshme figurën e saj dhe të Enver Hoxhës. Besoj se do të më përgjigjet mua dhe shqiptarëve.

Nuk dua të hyj në polemika me të , për ato çfarë tha e nuk tha , sepse është e drejta e saj. Por nuk mund të hesht, kur cënohet e vërteta, kur provokohet një popull që ka vuajtur dhe është troumatuizuar nga ai regjim, si edhe për hipokrizinë dhe mashtrimin e madh, që ka vazhduar gjysmë shekulli e që vijon edhe sot e kësaj dite dhe që ndikon, që njerëzit e thjeshtë, por edhe të zhgënyerit, të kthejnë kokën pas me nostalgji.

Dua vetëm ta pyes lidhur për disa nga shoqet e saj, që i përmendi në intervistë.
Zonja Nexhmie, ju folët për aktivitetin tuaj revolucinar e antifashist në Institutin “Nëna Mbretneshë”, si edhe përmendët dsa prej nxënseve të asaj shkolle, shoqet e tua, që kishin qënë edhe më aktiviste se ju, si Naxhije Dume, Selfixhe Ciu, Ramize Gjebrea, Fiqrete Sanxhaktari, Drita Kosturi, Safo Marko e të tjera, por nuk rrëfyet asnjë ndjesi për fatin e tyre dhe për përgjegjësinë tuaj.

Po i bëj pyetjet me radhë për ju, por njëherësh po jap edhe ndonjë informacion për ato, në mënyrë që lexuesi, sidomos brezi i ri, të dijë se për çka po flitet.

1. Ju treguat sesi e kini njohur Enver Hoxhën në kohën e Luftës, sese jeni dashuruar dhe takuar me të nëpër bazat ilegale etj. Kjo është një gjë e bukur dhe një një shëmbull i mirë për atë kohë lufte. Ju pyes, përse Enver Hoxha u tregua tolerant, i sjellshëm, i dashur ndaj jush, ndërsa intolerant dhe armiqësor ndaj Ramize Gjebresë?!. Përse edhe ju nuk e mbrojtët dashurinë e saj, siç u kujdesët për dashurinë tuaj? Ajo ishte një vajzë e re, një nga prijëset e demonstratave antifashiste në Tiranë, drejtuese e Rinisë komuniste në Bregun e Detit, publiciste e njohur, bijë e Kosovës etj dhe vetëm se dashuroi Zaho Kokës, u dënua me pushkatim në lulen e rinisë. Edhe dashuria e saj me Zahon ishte e heshtur, e sinqertë dhe e kujdesshme, ashtu si edhe tuaja. U akuzua se Zahua i kishte hedhur kapotën ushtarake tek flinte etj, ndërkohë që ajo ia kishte hedhur pallton e saj një partizani të ri të sëmurë. Pushkatimi i saj antihuman u aprovua nga Enver Hoxha, i cili, si gjatë luftës, ashtu edhe pas luftës, si komandant i përgjithem, miratonte ekzekutimet me vdekje ( ekzistojnë qindra dokumente, ku ai ka firmosur: aprovohet dënimi me vdekje, Enver Hoxha, d.v).
Përse ju, duke e njohur Ramizenë si një vajzë e mrekullueshme, nuk ndihmuat që ajo të mos pushkatohej vetëm pse dashuronte, sikundër ju.Ajo nuk bëri asgjë tjetër, asnjë sjellje apo gjest që të dëmtonte moralin apo luftën. Dhe nëse nuk kishit një mundësi të tillë, pse nuk e kini dënuar kurrë këtë akt barbar dhe burracak!?

2. Ju përmendët Drita Kosturin, një nga aktvistet më të zjarrta, që merrte pjesë active në demontrata, madje me kordele tëkuqe në kokë, siç e thoni edhe ju. Ndryshe nga ju, që punuat në ilegalitet në Tiranë, ajo u hodh në luftën partizane dhe ndihmoi si infermiere në mjekimin dhe shpërimin e jetëve të tyre. Përse u dënua me burg ne Burrel dhe u torturua, madje u përdor edhe elektroshoku ndaj saj , që ia rrezoi flokët dhe dhëmbët. Përse nuk u kujdesët që këto makabritete të mos ndodhnin? Akeni edhe ju përgjegjëse? Ju deklaruat në intervistë që “kam qenë bashkëpunëtore me Enver Hoxhën”.Vetë Drita ka theksuar në intervistat e saj se jeni edhe ju vetë përgjegjëse per fatin e saj . Ndryshe nga ju, që nuk kini bërë asnjë reflektim, as kini kërkuar dhe as kërkoni falje, ajo e kuptoi kohën dhe gabimet e saj dhe ka thënë” Gabimi më i madh i jetës sime, që nuk ia fal, është që u bëra komuniste”.

3. Ju kujtuat Selfixhe Ciun,(Broja) nga Gjirokastra, një poete dhe tregimtare, një nga aktivistet e para të Lëvizjes komunisre, e burgosur nga fashistët, pjesëmarrëse aktive ne demonstratat dhe luftën antifashiste, bashkë më të shoqin, Xhemal Brojën, por që për motive “politike” u dënuan dhe u internuan në Kurvelesh dhe mandej në Gradishtë dhe vuajtën tmerrin e internimeve.
Nga internimi ajo ju dërgoi dorazi një letër, zonja Nexhmie, të cilën e morët, por as i kthyet përgjigje dhe as u interesuat per fatin tragjik dhe të pafajshëm të shoqes suaj dhe të familjes së saj. A thua, e meritonte atë ndëshkim??

4. Ju përmendër Naxhie Dumen, komuniste e orëve të para, aktiviste e Luftës NÇ, anëtare e KQ të PPSH, ministrja e parë e shtetit shqiptar, që u godit dhe u internua me gjithë familje, ashtu si edhe Liri Belishova, anëtare e Byrosë Politike, dhe pësuan trauma, siç ndodhi edhe fatkeqsia me vajzën e Lirisë, Dritës, poetes së njomë që vdiq në internim… Ju nuk mbani përgjegjesi për to?

5. E përmendër edhe Fiqrete Sanxhaktarin, për vepritarinë e saj antifashiste, por, për shkak të rivalitetit tuaj me të, si edhe të luftës politike për pushtet, pas vrasjes së Mehmet Shehut dhe damkosjes së tij si poliagjent, u dasmkos me tortura edhe Fiqretja, doli në gjyq dhe shqiptarët nuk e njohën, sepse ishte tjetërsuar nga torturat tuaja. U dënua me vdekje, edhe eshtrat nuk i dihem, si mijëra kundërshtarëve të tjerë. Në atë kohë, ju zonja Makbeth ishit e fuqishme, sdhe sipas të gjitha informacioneve dhe studimeve, ju kini gisht në gjithë këto dënime. Ndërsa sot, në intervistë thoni: “Shoku Enver ka marrë gjithnjë vendime të drejta. Gjithë sa thuhen janë legjenda dhe shpifje”.

6. Nuk e përmendët Liri Gegën, të plotfuqishmen e KQ gjatë luftës, që ka organizuar vrasjen e Mustafa Gjimishit me urdhër të Enver Hoxhës dhe Miladin Popoviçit, por që Enver Hoxha e pushkatoi Lirinë bashkë më të shoqin, gjeneral Dali Ndreun, për motive politike. E vrau Lirinë kur ajo ishte shtatzënë dhe ju nuk e ndalët dorën e tij vrastare, kur ai vrau një grua me një fëmijë në bark. Një krim monsrtuoz, si shumë të tjerë, që ju e quani të drejtë.

7.Kjo ndodhi me shoqet e tua, që përmendëm, por edhe me te tjera, ashtu siç ndodhi më parë edhe me nacionalistet dhe intelektualet e shquara shqiptare, Musine Kokalarin, shkrimtaren e parë shqiptare, opozitaren e pare, që e dënuat pa faj me burg dhe internim deri sa vdiq me kancer, por edhe me intelektualen tjetër të shquar, Sabiha Kasimatin, shkencëtaren e parë shqiptare, pedagogen tuaj në Instituutin femëror “Nëna Mbretneshë”, që e pushkatuat si terroriste me pretekstin e hedhjes së një dinamiti në oborrin e Ambasadës Sovjetike. Ju e dini që Sabihanë e vuri në listën e Vdekjes Enver Hoxha, për motive personale dhe intelektuale. Zonja Nexhmije, ju pyes: A ishte Sabihaja terrotiste? A e hodhi ajo bombën dhe ata 22 intelektualë të shquar që u pushkatuan pa gjyq dhe që u bënë kurbanë më themelet e miqësisë shqiptaro-sovjetike dhe të politikës staliniste të E.Hoxhës? Znj. Nexhmije, a nuk kini edhe ju përgjegjësi për këtë masakër ? Unë them se po. Në atë kohë që ndodhi ky incident ne Ambasadën Sovjetike, ishte mledhur plenumi i KQ të PPSh, për t’i rrëfyer BS dhe Stalinit besnikërinë dhe miqësinë e pathyeshme. Ishit edhe ju në atë plenum që e kam studiuar në një libër të veçantë, dhe ngritët dorën edhe ju për t’i dënuar pa gjyq e pa faj 22 qytetarët e pafajshëm, ndër ta edhe pedagogen tuaj, Sabiha Kasimatin. Nuk ju erdhi ndopak keq, nuk iu dridh dora dhe qerpiku për të dhe nuk kini kurajo të kërkoni falje, të paktën për Sabiha Kasimatin, prdagogen dhe viktimën tuaj?! Znj.Nexhmije, në intervistën tuaj ju thatë se kini qënë ilegale dhe se Enver Hoxha ju ka strehuar në baza të sigurta, sit e shtëpia e Syrja Selfos, ku banonte me të fejuarën. Atje banuat bashkë më Enver Hoxhën gjatë okupacionit Italian dhe Syrjai bashkë më të fejuarën e tij ju ruajtën dhe ju shpëtuan kokat, ju ushqyen dhe ju shërbyen. Ju pyes: Ç’u bë më Syrja Selfon dhe familjen e tij? Enver Hoxha e vrau strehuesin, besnikun, mikun, bashkëpatriotin Syrja Selfo me pabesi. E burgosi dhe e vrau ne burg, pa e nxjerrë në gjyq, që të mos i dilnin në shesh horrlliqet. Dhe ia hodhi fajin Koci Xoxes për këtë vrasje. Por Koci, teneqexhiu, siç e përmendi ju, në gjyqin kundër tij, tha se të gjitha vrasjet janë bërë me urdhër të Enver Hoxhës. Enveri yt i lau duart si Pilati, ndërsa ju, zonja Nexhmije, vazhdoni t’i lani ende.

Në intervistën tuaj ju kërkoni që të rehabilitohet Enver Hoxha dhe shpresoni për këtë gjë. Ju siguroj si historian, se ajo kohë nuk kthehet më. Regjimin e Enver Hoxhës nuk e rrëzoi një person, asnjë grup njerëzish, po një popull i tërë. E rrëzuan studentët , që i hoqëm emrin Universitetit të Tiranës, e hodhën poshtë qytetarët antikomunistë të Tiranës e të gjithë Shqipërisë statujën e diktatorit më të keq të Europës, e dënoi historia dhe asnjë forcë nuk mund ta kthejë atë kohë, as dëshira iluzive dhe nostalgjike e Nexhmije Hoxhës.

1 koment te “DHJETË PYETJE NEXHMIJE HOXHËS”

  1. Uran Butka,o kolos i ndjenjave anikomuniste te shqipetareve. I the ti po kujt ja thua! Nuk qendron e keqja te Nexhmija joo. E keqja qendron shume me larg ne kohe dhe ne hapesire. Levizjet e dhjetorit 90 rrezuan bustin e Enverit por jo enverizmin. Rrezuan pushtetin komunist por ja komunizmin.Kositen barin e keq dhe nuk e shkulen ate me rrenje.Dhe bari u rrit e u forcua perseri dhe po na merr shpirtin ashtu si edhe me pare kur lulezonte. Por akoma nuk eshte vone sa kohe qe nerez si ti dhe shume te tjere jane gjalle. Duhet shkulur nga rrenjet ky bar i keq. Shembull eshte Rumania.ku vazhdojne te denohen kriminelet e komunizmit.Une qe po te shkruaj jam thjesht nje ushtar. Me sheno ne listen e besnikeve .Ardian Argjent Goci

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Scroll to Top