Ç’farë deklaronte Karl Marksi në kohën e masakrave dhe shpërnguljes së shqiptarëve nga Sanxhaku i Toplicës

12, Maj, 2018 | POLITIKA NDËRKOMBËTARE

Karl Marksi, me emrin e tij të vërtetë MOSES MORDECHAI MARX LEVI, ka shkruar edhe për shqiptarët e sllavët. Gjatë kohës kur po mbahej Kongresi i Belinit (qershor 1878), Marksi, shqiptarët i cilëson popull të pa qytetruar, barbarë e me prirje prej grabitqari, për çka duhet të mbahen nën “trysni të rreptë ushtarake”, ndërsa për sllavët thotë, se “janë të vetmit bartës të qytetërimit”! Marksi më këtë rast shkruan:

Karl Marks – 1878 “Arnautët (Shqiptarët) janë pjesërisht të krishterë të ritit orthodoks-grek dhe, pjesërisht muslimanë, ku duke gjykuar përsa i njohim, janë shumë pak të përgaditur për t’u qytetëruar. Prirja e tyre grabitqare duhet t’a detyrojë çdo qeveri fqinje ti mbajë ata nën trysni të rreptë ushtarake, përderisa përparimi industrial në vendet fqinjë të mos u sigurojë atyre punë, si p.sh. dru-prerës dhe ujë-bartës. Turqia Europjane (Gadishulli Ilirik) është pasuri natyrore e trashëguar nga stërgjyshërit e racës sllave të jugut. Rivalë të sllavëve janë vetem barbarët arnaut dhe turqit, të cilët prej kohësh quheshin dendur si kundërshtarët më të egër të qytetërimit e përparimit. Sllavët janë të vetmit bartës të qytetërimit në këtë pjesë të Europës.”