Topitje, lodhje, indiferencë

SHKRUAN: GANI MEHMETAJ Brohoritjet dëgjoheshin si pas fillimit të jetës së re, kur ujërat u tërhoqën, shirat pushuan, toka u bë tokë e deti det, kur bari nisi të mugullonte.…

KLIKA DUSHANO – MILADINE

AUTOR: AV. XHAFER SADIKU Hair Karkanjozi, një i ri nga Berati, me vargjet e tij shkruar në kulmin e luftës civile, akuzonte klikën e Miladin Popoviçit dhe Dushan Mugoshës. Të vjen…

Shurdhëri memecësh

SHKRUAN: GANI MEHMETAJ Shumicën e skenave në rrugë e trotuare i shihja të shurdhra. Të shurdhra e memece. Dialogun ua vija në gojë vetë, sepse pos klithmave nuk i dëgjoja…

HISTORIA FLET NËSE DIMË TA SHKRUAJMË

SHKRUAR NGA ATDHE GECI Lexim i librit, të Prof. as. dr. Elena Kocaqit „Lufta e Trojës- Luftë Pellazgo Ilire“. Në konfliktet e mëdha shoqërore e historike të kohës, shkrimtarët, shkencëtarët…

KA RA DIELLI MBI TIVAR

SHKRUAR NGA SYLË BAJRAMI Ka ra dielli mbi Tivar, deti bregun e lazdron, Ç'është ky gjak që vjen me valë, shpirt e zemër mi trazon! Ç'jan k'ta njerëz që po…

PAPA KLEMENTI XI

Më 23 korrik kujtojmë përvjetorin e lindjes së Papës me origjinë shqiptare, Klementit XI. Gjon Françesk Albani, siç u thirr në Pagëzim, lindi më 23 korrik 1649 në Urbino të…

KOSOVA

TREGIM I SHKRUAR NGA MEHMET KRAJA, TIRANË 1995 Ishte ditë nëntori dhe në Tiranë prapë do të binte shi. Një shi i panevojshëm, jofunksional. Mbi qytet ishte nderë qielli nxirë…

VËSHTRIM – NIETZSCHE, FILOZOF ILIRIK

Filozofia lirike e Nietzsche (Niçe) nuk i drejtohet arsyes. Edhe influenca e tij nuk diktohet aspak te filozofët e mirëfilltë, por më tepër te shkrimtarët dhe artistët. Nëse suprimohet Dekartit…