72 vjetori i vdekjes së martirit Nue Jakaj

Shkruan: Lekë Mrijaj Nga burimet e hershme të kohës, dhe gojëdhënat e pleqëve ma me zë të njohur lugdrinas, dhe të disa studiuesve të kohëpaskohëshëm të cilët nder vite kanë…

I pari i nacionalistëve të Dukagjinit

SHKRUAR NGA IDRIZ ZEQIRAJ Demë Ali Pozhari u lind më 1905, në fshatin Pozhar të Deçanit. Arsimin fillestar e bëri në Kosovë, ndërsa Gjimnazin Jezuit e vazhdoi në Shkodër. Historia…

TË NJOHIM DHE PAK FAJIN

Mit'hat Frashëri, Gazeta “Lirija”, Selanik, 7 mars 1909 M’e madhe e uratave që mund t’i bëhet një shtëpie, një familjeje, është të shkuarit mirë: po s’pati një shkuarje të mirë,…

PUNËT E MËDHA TË VATRËS MË 1919

Marrë nga Libri "Historia e Vatrës" e ish Editorit te Diellit Refat Gurrazezi Javën e fundit të Jenarit 1919, gazetat greke të New York-ut botuan një lajmë nga Athina që…

Shtatë gjeneralët më të mëdhenj romakë

SHKRUAN: ALBERT VATAJ Perandoria Romake është konsideruar nga historianët dhe dijetarët si perandoria më perfekte që ka ekzistuar, me një ekonomi të qëndrueshme, një qeveri të fortë dhe ushtri profesionale…